Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

ALİ KEMAL YILMAZ BAYRAKTAR KİMDİR?

İz Bırakanlar köşemizde gazeteci dostum değerli insan, Beşikdüzü basınının unutulmazları arasında yerini alan Muhammet Taş’ı tanıtacaktık. Ancak bütün uğraşımıza rağmen hayat hikayesine ulaşamadık. Eşine söyledik, ağabisine söyledik. Ağabisi oğlu Sezer’e söylediğini belirtti. 45 günü aşkın bir zamandır beklememe rağmen ne yazan ne yazamadım kusura bakma diyen oldu. Anladığım kadarıyla oğlu bile ilgilenmedi. Bu konuda okuyucularımdan özür dileyerek bir başka değeri kaleme alıyorum.

ALİ KEMAL YILMAZ BAYRAKTAR

Trabzon ve Gümüşhane’nin Efsane Delikanlısı Karaçukurlu Fehmi Ağa ve KTÜ’nün Kuruluş Çalışmaları adlı eserin sahibi Ali Kemal Yılmaz Bayraktar,  1926 yılında Beşikdüzü Vardallı Köyü’nde  doğdu. İlkokulu Trabzon Kaledibi İlkokulu’nda, ortaokulu Gümüşhane’de, liseyi Trabzon Lisesi’nde okudu.1950 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirerek avukatlığa başladı.

Gazeteciliğe, 1947 yılında talebe olduğu yıllarda  Ankara’da çıkan Bayrak mecmuasında yazı yazarak başladı. Daha sonra Ankara’daki Ulus, Kuvvet, Kudret ve Zafer gazetelerinde 1948-1949 yıllarında yazılar yazdı.

1967’de Ankara’dan aldığı matbaayı Tarbzon’da kurarak 1968 yılında Bayraktar  gazetesiyle basın hayatına merhaba dedi. 1969 da Vakfıkebir’de Bayrak gazetesini 1979 yılına kadar sürdürdü. 22 Mart 1972 tarihinde bir nahiye olan Beşikdüzü’nde Şarlı adı altında ilk resmi gazeteyi yayınlamaya başladı.

Bayraktar’ın Trabzon basınına çok büyük katkıları da olmuş. Trabzon’da ilkkez 4 sayfalı Bayraktar adında  gazeteyi çıkarmıştır.

Sonhaber, Hizmet, Sabah Postası, İleri, Ses, Hakimiyet, Yeniyol, Çaykara, Trabzon ve Yenigün gazetelerinde yazılar yazarak Trabzon’da gündem oluşturdu.

Avukat Ali Kemal Yılmaz Bayraktar ayrıca,  1969 yılında yazdığı “Savulun Amerikalılar Geliyor” adlı makaleyi daha sonra aynı ad altında kitaplaştırdığını ve o yıllar bu kitabın büyük ilgi gördüğünü söyledi. Son olarak yazdığı “Trabzon ve Gümüşhane’nin Efsane Delikanlısı Karaçukurlu Fehmi Ağa ve KTÜ’nün Kuruluş Çalışmaları” adlı eserinde, babasının ve kendisinin hayatı ile birlikte kurduğu ve görev yaptığı bir çok dernek ve gazetelerdeki faaliyetlerine yer verdi. Özellikle KTÜ’nün ve Trabzon Radyosu’nun kurulması için verdiği mücadele takdire şayandır.

Bu hizmetlerine ilaveden 1962 yılında Muhtaç Talebe Yurdu, 1965-1966 Trabzon Fuarı Kurma Derneği, 1955-1957 yıllarında Gümüşhane’ye lise açılması çalışmaları, Tıp Fakültesi’nin kurulması, Trabzon’da Eğitim Enstitüsü’nün açılması, Köy Çocuklarını Ortaokul ve  Liselerde Okutma Derneği, Fehmi Ağa Muhtaç Talebe Yurdu, 1960 yılı ve 2002-2006 yılları arası Trabzon Barosu başkanlığı, 1985 Kadırga Camisi Yaptırma Derneği, , Karaçukur-Kadırga arası köy ve yaylalara yol yapımı, 1963-1967 arası Beşikdüzü-İskenderli grup köy yolu yapımı mücadelesi, Haya ve Edebe Aykırı Müstehcen Kadın Kıyafetleri Meni Cemiyeti’nin kuruluşu, Trabzon İyi Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluşu, İlahiyat, Ziraat, Hukuk ve Diğer Fakülteleri Kurma Derneği gibi bir çok faaliyetlerde bulunmuştur.

Bir vekilden daha çok Trabzon’a hizmetleri olan Ali Kemal Yılmaz Bayraktar, 2017 yılında 91 yaşında iken aramızdan ayrılmıştır. Kuzeyses ailesi olarak kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar