Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

TONYA FİNOSU YETİŞTİRME ÇİFTLİĞİ KURDU

BEŞİKDÜZÜ(Kuzeyses)-Nesli tükenmek üzere olan yöremize has Tonya finosu adıyla tanının köpek cinsini çoğaltmak amacıyla 2020 yılında Beşikdüzü Nefsişarlı Mahallesi’nde kurulan çiftlikte üretim sürüyor.

Tonya Finosu Yetiştirme ve Koruma Derneği Başkanı Eren Aydın,  derneğin 2017 yılında Tonya finosunu korumak , sayısını çoğaltmak,  insanları bilinçlendirmek ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla kurulduğunu belirtti. Başkan Aydın, yaptığı çalışmayla ilgili Kuzeyses Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “İsminden de anlaşıldığı gibi Trabzon Tonya ilçesine ait olan bir ırk. Nesli tükenme tehlikesi altındaydı. Yaptığımız çalışma doğrultusunda her geçen gün sayısı artıyor. Ülkenin her tarafında üretilmeye başlandı.

Tonya finoları bekçi köpeğidir. Bulunduğu bölgeyi, canlıları korumakla görevlidir. İyi bir aile köpeğidir. Yabancı insanları sıkıştırır ama ısırmaz, zarar vermez. Asıl görevi havlayarak insanları uyarmak. Bekçilik görevi o. Kanatlı hayvanlarla ve çocuklarla arası çok iyidir. Bu özelliği bakımından kanatlı hayvan bakanlar tarafından tercih edilen bir ırk. Yağışa ve soğuğa dayanıklıdır. Neşeli, eğlenceli, cesur bir hayvandır. Çok iyi koku alma yeteneği vardır. İyi bir kemirgen avcısıdır. Boyları 30-32 cm, ağırlıkları 10-12 kg, tamamen bol tüylü ve beyaz  oluyor. Kulakları dik, kuyruk simit diye adlandırdığımız şeklinde oluyor.

Şuan çiftliğimizde 14 tane köpeğimiz var. Yılda  ortalama 10-12 yavru alıyoruz. Pazarlama konusunda ise bir sıkıntımız yok. Aksine taleplere yetişemiyoruz. Türkiye’nin her tarafından talep geliyor. Genelde köpekleri sayısı çoğalsın diye çift olarak gönderiyoruz. Verdiğimiz köpeklerin takibini de yapıyoruz. Köpeklerimiz mamayla besliyoruz. Bakıma göre değişmekle birlikte ortalama 10-12 yıl yaşıyorlar. Herhangi bir nedenle köpeğini kaybedenler tekrar bizimle irtibata geçip yeniden bizden köpek talebinde bulunuyorlar. Bahçe köpeği bakmak isteyenler için ideal bir köpek” şeklinde konuştu. <Ahmet SARAÇ

One thought on “TONYA FİNOSU YETİŞTİRME ÇİFTLİĞİ KURDU

  1. Otuzbeşyıl önceTonya Finosu köpeğim vardı çok severdim ben nereye oda oraya hiç ayrılmazdık sonra sevdiğim bir abim istedi aynı ilçede oturduğumuz için verdim çünkü İstanbul’a gidecektim apartmanda olmaz diye verdim sonra İ stanbul da birgün akşam Show TV de haberleri izliyorum benim köpek televizyonda haberlerde onu gördüm verdiğim abinin güreş devesi vardı deveyle beraber güreşlere gidiyor köpek deve güreşirken devesini havlayarak destek veriyor haberi de yapan ünlü basketbolcu Halil İbrahim ne günlerdi.
    İlyas Başlı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar