Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

BÜYÜKLİMAN’DA BASININ DÜNÜ BUGÜNÜ Yazı Dizisi-1 (VAKFIKEBİR

BÜYÜKLİMAN’DA BASININ DÜNÜ BUGÜNÜ YAZI DİZİSİ-1

(Her Pazartesi bir ilçeyi yayınlayacağız. Vakfıkebir ile başlıyoruz)

                                                    BAŞLARKEN

         Gazeteci-Yazar Ahmet SARAÇ tarafından hazırlanan  “Büyükliman’da Basının Dünü Bugünü” çalışmasını ilçe ilçe sizlerle paylaşmak istiyoruz.

         Büyükliman’da basının dününü bugününü incelemeye geçmeden önce, Büyükliman Gazeteciler Cemiyeti’ni tanıyarak yazımıza başlayalım.

         Büyükliman Gazeteciler Cemiyeti Vakfıkebir İlçesi’nde Gazeteci-Yazar ve Karikatürist merhum Hikmet Aksoy tarafından 2006 yılında kuruldu. Kurucular arasında Ahmet Saraç, Mehmet Bülent Alp, Hasan Bahadır, Cemal Öner, Nurgül Günaydın, Mesut Birincioğlu ve Aydın Gelleci yeraldı.

         Kuruluşundan bugüne üyelerden Kurucu Başkan Hikmet Aksoy, yönetim kurulu üyelerinden Muhammet Taş,  üyelerden Ekrem Kamburoğlu ve İlhan Baştan’ı kaybetmenin üzüntüsü yaşandı.

Kuzeyses Gazetesi ailesi olarak kendilerine Allah’dan rahmet, ailesine ve yakınlarına sabırlar diliyoruz.       

                                VAKFIKEBİR’DE BASIN

        

Görele Karaburun ile Çarşıbaşı Yoroz Burnu arasındaki Büyükliman yöresinde, gazetecilik hareketleri 1940’lı yıllarda başlar. 2. Dünya Savaşı’nın en kanlı vuruşmalarının yaşandığı günlerde Trabzon’da yayınlanan Halk gazetesinde Vakfıkebir mahreçli haberlerde Mustafa Baykan’ın imzasına rastlıyoruz. Diğer bir imza da Faruk Zaman’a aittir.

1950’li yıllarda ise gerek İstanbul basınında olsun, gerek Trabzon basınında olsun Vakfıkebir kaynaklı haber sayısı hayli fazladır. Bu dönemde Vakfıkebir; Trabzon’da Büyükliman yöresinin tek ilçesi olma özelliği taşır.

1954 de Tonya Vakfıkebir’den ayrılıp bağımsız ilçe olmuştur ama, yörenin haberleri basında hep Vakfıkebir kaynaklı olarak çıkar. Bu dönemde yörenin haberlerini Hikmet Aksoy (Tercüman, Hürriyet, Milliyet, Ulus, Yenigün, Vatan, Cumhuriyet), Harun Aksoy (Akşam) ve Mehmet Aksoy (Yeni Sabah) gazetelerine bildiren muhabirlerdir.

1957 yılına gelindiğinde yörede ilk gazete yayın hayatına atılır. Vakfıkebir’de (VAKFIKEBİR) adıyla yayınlanan haftalık siyasi gazetenin sahibi Yalçın Kamar, İdare Müdürü ise Reşat Alp’tir.

27 Mayıs 1960 harekatından sonra Büyüklimanlı yüksek öğrenim gençleri İsmet Teoman Gürdal, İlyas Cinel, Avni Gürsoy, Sezgin Nomer, Ali Kemal Şirin ve Hikmet Aksoy bir araya gelip, (BÜYÜKLİMAN) adıyla haftalık bir gazete yayınlarlar. Gazetenin sahibi Hikmet Aksoy, Genel Yayın Müdürü İsmet Teoman Gürdal ve Yazı İşleri Müdürü Sezgin Nomer’dir.

1971 yılında Sahipliğini Avukat Ali Kemal Yılmaz Bayraktar ve Yazı İşleri Müdürlüğünü Ali Ergin’in yaptığı haftada iki kez çıkan (BAYRAK) ve Sahipliğini Hasan Tahsin Yılmaz’ın yaptığı (SON) adlı haftalık siyasi gazeteler okurlarıyla buluşturulurlar.

1977 yılında Sahipliğini Cihangir Kamburoğlu’nun yaptığı (VAKFIKEBİR POSTASI) adlı bir gazete yayın hayatına başlar. Salı ve Cuma günleri çıkan gazetenin Yazı İşleri Müdürlüğünü Av. Mustafa Kamburoğlu yapmaktadır. Yayın hayatı 15 yıl devam eden gazete, 1992 yılında yayın hayatına son vermiştir.

1980’li yılların 2. yarısında Avukat Turan Alp, yönetim yeri Trabzon olan Vakfıkebir Kültür ve Yardımlaşma Derneği adına (BÜYÜKLİMAN) adıyla yeni bir gazete çıkarır.

1991 de Hikmet Aksoy  tarafından (VAKFIKEBİR HABER) adıyla bir gazete yayın hayatına atılır ancak bu gazete uzun soluklu olmaz.

1992 yılında ise kuruculuğunu Hikmet Aksoy; Sahipliğini Ekrem Kamburoğlu, Yazı İşleri Müdürlüğünü Cihangir Kamburoğlu’nun üstlendiği haftalık (HÜRSES) gazetesi basın dünyasındaki yerini alır.

1995 yılına gelindiğinde sahipliğini ve yazı işleri müdürlüğünü Muhammet Balta, haber muhabirliğini ve yayına hazırlanmasını Ahmet Saraç’ın yaptığı aylık (YÖRE HABER) gazetesini görüyoruz.

1998 yılında kuruculuğunu Hikmet Aksoy’un, Yazı İşleri Müdürlüğünü Hasan Topal’ın yaptığı (HÜRSÖZ) gazetesi yayın hayatına başlar. Bu gazetede kısa bir süre sonra yayın hayatına son verir.

Bu gazetenin uzun soluklu olmamasının ardından aylık olarak 2000 yılında Kurucusu Ahmet Alp, Sahipliğini Mehmet Bülent Alp, Yazı İşleri Müdürlüğünü Ali Öztürk’ün  yaptığı (VAKFIKEBİR 2000), 2004 yılında Ekrem Kamburoğlu’nun çıkardığı ve Yazı İşleri Müdürlüğünü Ahmet Kamburoğlu’nun yaptığı haftalık (BÜYÜKLİMAN POSTASI), 2005 yılında kuruculuğunu Ömer Hacıfettahoğlu, Sahipliğini Oktay Hacıfettahoğlu, Yazı İşleri Müdürlüğünü Tuncay Hacıfettahoğlu’nun yaptığı 15 günlük  (BÜYÜKLİMAN HABER) gazeteleri yayın hayatına atılırlar.

Kurumsal olarak Vakfıkebir Belediyesi tarafından 1995 yılında Sahipliğini Belediye Başkanı Yunus Halis Mollaahmetoğlu, Yazı İşleri Müdürlüğü’nü Hilmi Sağlam, yayına hazırlanmasını Ahmet Saraç’ın yaptığı (VAKFIKEBİR) adlı haber bülteni çıkarılır.

2008 yılında ise Ömer Hacıfettahoğlu tarafından Yazı İşleri Müdürlüğünü Tuncay Hacıfettahoğlu’nun yaptığı (BÜYÜKLİMAN KÜLTÜR VE TARİH DERGİSİ) yayınlanır.

Yine Vakfıkebir’de 2010 yılında Hakkı Birinci’nin kurduğu, Sahipliğini Aydın Çalış’ın, Yazı İşleri Müdürlüğünü Tuncay Hacıfettahoğlu’nun yaptığı (BÜYÜKLİMAN’DAN SON HABER) gazetesi aylık olarak yayına başlar.

2012’de ise  Sahipliğini Salim Özaydın, Yazı İşleri Müdürlüğünü Yusuf Öztürk’ün yaptığı haftalık (BÖLGENİN SESİ) dergisi, uzun bir süre yayın hayatını sürdürür.

2012 yılı içerisinde  Vakfıkebir’de bir ilke imza atılır. Sahipliğini Yusuf Öztürk, Yazı İşleri Müdürlüğünü Hüseyin Öztürk’ün yaptığı (Karadeniz’de İSTİKBAL) adlı gazete bütün Büyüklinan yöresine hizmet edecek şekilde renkli ve günlük olarak yayın hayatına atılır.

2018 yılında 15 günlük olarak Sahipliğini Kerim Baştan, Yazı İşleri Müdürlüğünü İdris Baştan’ın yaptığı (VAKFIKEBİR HABER) adlı yeni bir gazete ilçenin sesinin duyurulmasında basındaki yerini alır.

2020 yılına gelindiğinde ise, Sahipliğini Melahat Günaydın, Genel Yayın Müdürlüğünü Tayfun Günaydın’ın yaptığı (VAKFIKEBİR GÜNAYDIN) gazetesi daha sonra ismi değiştirilerek (TRABZON GÜNAYDIN) gazetesi adıyla haftalık ve renkli olarak yayına başlar.

Yine Vakfıkebir ilçesinde 96,4 frekansında sesli yayıncılık yapan Osman Eyüboğlu yönetiminde (RADYO T) yayın hayatına bir süre devam eder.

Daha önce Pınar FM ve Liman FM radyoları kurulmuş ise de çok uzun soluklu olamamışlardır.

2006 yılında ise Vakfıkebir’de Hikmet Aksoy başkanlığında Türkiye’de 5. İlçe olarak   (BÜYÜKLİMAN GAZETECİLER CEMİYETİ) kurulur.

Yarım asırlık bir mazisi bulunan Büyükliman basının BÜYÜKLİMAN GAZETECİLER CEMİYETİ’NİN kuruluşuyla daha bir hareketlilik ve verimlilik kazanmaya başlamıştır.

Not: Haftaya Beşikdüzü basını yayınlanacak.

 

One thought on “BÜYÜKLİMAN’DA BASININ DÜNÜ BUGÜNÜ Yazı Dizisi-1 (VAKFIKEBİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar