Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

“HASRET ZİNCİRİ” ŞİİRLERİ

Tozlu raflardan indirin evrakları
Yorgun yıldızlar kadar eski
Parlak ve vakur.
Kan damlar kimisinden, kimisinden ter,
Puslu bir aynanın önünde durur,
Arşivlenmemiş hikâyeler.
Ne saçlar ağırmış, ne başlar gitmiş,
Tortulanmış hüzün, sönmeyen gözler.
Bu benimdir demem hiçbir nağmeye,
Kan ter içinde söylemiş eskiler.
(ESKİLER şiiri, s. 80)

Vakfıkebir ilçesi eski Milli Eğitim Müdürü Şahin Işık, bir yılda üç kitaba birden imza attı: Şiir, deneme ve öykü… Bugün bu sayfada şairin “Hasret Zinciri” adını verdiği şiir kitabından bahsetmek istiyorum. Eğitimci yazar Şahin Işık Bey’in şiirlerinin; tanıdık tek bir edebi akımın veya şiir geleneğinin içinde oluşmadığını, buna karşın Türk şiir dünyasının pek çok durağına uğrayıp soluklandığını gördüm.

Şiir, yazarın iç dünyası ve kimliğiyle oluşan olguların mısralara dizilmesidir. Şahin Hocamın güzel şiirlerinin diline bakıldığında handiyse her edebi akımın kapısı çalınmış fakat hiçbir akımın dairesi içine olabildiğince girilmemiştir. Şair görkemli bir konağın bahçe duvarı önüne geldiğinde kimseye bir şey sormadan avlu kapısından geçmiş, konağın cümle kapısının tokmağına dokunmuş, dokunur dokunmaz da gerisin geri dönmüştür. Öyleyse şair bildik akımlardan tek birini bile kasıtlı ve başat biçimde hedeflememiştir. Duygu ve düşüncelerini gönlünün ve kaleminin oluruna bırakmıştır. Bu açıdan hiçbir edebi akımla ilişkilendirilmemiş Ahmet Muhip Dıranas’a benzemektedir.

Dünyanın tamamında büyük bir geziye çıkmayı planlamışken birden onu iptal edip öz dünyasına ait uğraşılara yönelik izlenim, şiirlerin sokağına sinmiştir. Hızlı adımlarla koşarken aniden duraksadığı, hızını belli ölçülere kadar azalttığını görmek mümkündür. Bunun tersiyle karşılaşmak da aynı derecede doğrudur. Ağır adımlarla yürürken birdenbire koştuğunu hatta depara kalktığını rahatlıkla söyleyebilirim.

Büyükşehirde ikamet etse de şairin aklı fikri taşrada; kırsalda ve köylerde kalmış. Ne kadar uzaklarda da bulunsa sürekli doğup büyüdüğü toprakların kokusunu koklamış. “Zirvelerde zoraki yer edinmektense düz yolda bulunmak tercihim” demek istermişçesine şiirlerin dizelerine işaret taşları dikip kondurmuş. Bu durumun şiirde ufkun ötesine ulaşmak için bir ön hazırlık mı, yoksa karşılaşılan eğitim ve sosyal sorunlar yumağıyla başetmeye çalışırken üç mevsime kadar askıya alma eğilimi (mi) olup olmadığını öngöremedim.

Şiirde üsluba, nazma, yapısal özelliklere, müzikaliteye, şiir geleneğine ve yoruma eğilmedim. Şairin zamirinden deşifre olan dizelere yoğunlaştım. Şiirlerin ortaya çıktığı coğrafya ve zihniyeti tanımak istedim. Hem şairin hem de şiirin tahliline yöneldim. Hasret Zinciri’ndeki özgün şiirler üzerinden bizim yaklaşımımız, içerik ve kişilik tahlili yönlü olup eserin tanıtılması amacına yöneliktir. Şahin Hocama, mesleki ve edebi çalışmalarında kolaylıklar dilerim.

BİR ŞİİR YAZMAK İSTERDİM
Bir şiir yazmak isterdim dünyada kalsın,
Kirlenmiş bir hece bulunmasın mısralarında.
Uçurtmalara kazısın çocuklar,
Bahar rüzgârında salınsın yaprakları.
Dünyaya hiç inmemiş gibi kitaplardan,
Kuş seslerinden seher yelinden,
Bağrından kopmuş Anadolu,
Feyiz almış Yunus’un kaleminden.
Yayla kartalları gibi keskin bakışlı,
Ova kekliği gibi korunaksız.
Bir şiir yazmak isterdim,
Derin okyanuslar kadar,
Tüy gibi hafif.
Dağ çiçeği olsun katıksız,
Ceylanlardan naif.
Hatıra kalsın çocuklara,
Okumasın büyükler
Çıkabilsin yarınlara.
(Hasret Zinciri, s. 30)

YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde 1969 yılında doğdu. İlk ve ortaokulu burada, liseyi İstanbul’da okudu. KTÜ Edebiyat Öğretmenliği mezunudur. 2007 yılında TODAİE’de kamu yönetimi yüksek lisansı yaptı. 1994 yılında başladığı öğretmenlik mesleğindeki yıllarının çoğunu okul müdürü görevinde geçirdikten sonra 2008 – 2014 yılları arasında sırasıyla Kürtün, Otlukbeli ve Vakfıkebir ilçe milli eğitim müdürü olarak çalıştı. 2014-2016 yılları arasında eğitim uzmanlığı görevinden sonra 2016 Kasım ayında tekrar edebiyat öğretmenliği görevine döndü. Halen Akçaabat Borsa İstanbul Anadolu Lisesi’nde göreve devam etmektedir.

YAZARIN ESERLERİ

  • 1. HASRET ZİNCİRİ ( Şiir, Kutlu Yayınevi, İstanbul – 2020)
  • 2. IŞIKTAN DENEMELER ( Deneme, Kutlu Yayınevi, İstanbul – 2020 )
  • 3. GURBETTEN SILAYA HİKAYELER (Öykü, Kutlu Yayınevi, İstanbul – 2020)
Anahtar Kelimeler: Şahin Işık, Şahin Işık Şiirleri, Şahin Işık Kitapları, Hasret Zinciri Şahin Işık, Hasret Zinciri Şiirleri, Şahin Işık Eserleri, Şahin Işık’ın Hayatı, Şahin Işık’ın Özgeçmişi, Işıktan Denemeler, Gurbetten Sılaya Hikâyeler, Şahin Işık Kürtün, Şahin Işık Gümüşhane, Şahin Işık Trabzon, Öğretmen Şahin Işık, Müdür Şahin Işık

6 thoughts on ““HASRET ZİNCİRİ” ŞİİRLERİ

  1. Şahin hocamızın kitaplarını okudum şiirleri, öyküleri ve hikayeleri tamamen özgün ve doğal başarılarının devamını dilerim

  2. Şahin hocamızın kalemine, emeğine sağlık. “Bir şiir yazmak isterdim” şiiri derin anlamlarla dilu. Benim de duygularıma tercüman olmuş.

  3. Hocam şiiri edebiyatın en güçlü aktörü olarak görüyorum. Şiir ve şairle ilgili yazını çok beğendim şiir tadında bir inceleme yazısı. Yazının Şahin hocamla ilgili olması da ayrı bir güzellik oldu. Tebrik ediyorum. ????

  4. Sayın hocam aynı özveri ve çalışmayı sizin kaleminizden de görmek istiyoruz şahin hocamıza da vermiş olduğu emek ve eserden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz Sevgiler, saygılar…

  5. Ahmet Haşim, şiirlerin yazıların didik edilmemesini ,ne anlama gelir, şair -yazar burada ne demek istedi gibi şeylerle irdelenmemesi gerektiğini söyler.
    Okulun birine ,klasik denetleme için müfettiş gelir ve öğretmenle sınıfa girerler.Öğretmen her zamanki gibi derse başlar.Şiiiri okur ve öğrencilerine her dizeyi her mısrayı tek tek açıklar .Şair burada şunu demek istedi; şair burada bunu demek istedi diye anlatır .Ders biter; müfettiş beyle sınıftan çıkarlar koridorda yürürken müfettiş aslında ben hiç öyle şeyler düşünmemiştim der.
    Merdien şiirinin ne anlatılmak istendğini edebiyatçılar oturmuş tartışıyorlarmış.Yok merdiveni hayata benzetti yok burda şunu demek istedi vesaire derken Haşim e gidip soralım demişler .Sorunca ne hedefledin ne düşündün diye .Yahu birgün Babıalinin merdivenlerinden hızlı hızlı çıkıyordum takıldım düştüm .Bunun üzerine ağır ağır çıkacaksın merdivenlerden dedim.
    Uzun sözün kısası hiçbir şair şuraya bir şiir patlatayımda şu cinsten olsun demez .Alışkanlığı neyse içinden geldiği gibi söyler o neye uyarsa veya sonradan gelenler onu neye benzetirlerse o olur.
    Şahin beyin milli eğitim müdürü olmasına şaşırmıştım .İyi ki altına öz geçmiş koymuşsunuz .Zira şair ruhlular idareci olamazlar. Orada bir tezat vardı onuda aslına dönerek düzeltmiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar