Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

FOTOĞRAF OKUMALARI

Konumuz, bir fotoğrafın hikayesini canlandırmak olacak bugün. Siyah beyazdan renkliye geçtiğimiz 1980’li yıllar, Beşikdüzü‘nde ekseri bayramların kutlandığı ve pazarın kurulduğu  şimdiki Beşikdüzü Belediye binasının ve Kahraman Dilli Parkı’nın olduğu meydan burası.

Günlerden, pazarın kurulduğu, bugünkü gibi yine bir perşembe günü. Kar yağışı olmasına rağmen kış sonu diyebileceğimiz günler yaşanıyor.

Turuncu renkli, sabit satış kabinlerine henüz geçilmemiş, seyyar tentelerin var olması bunu gösteriyor. Arka kısımlarda farklı illerden gelmiş sebze meyve patates ve soğan kamyonları var. Şimdiki pazar yeri dağılımından farklı bir durum bu. Kar yağdığı için kurulan sergi sayısı ve ürün çeşitliliği normalden biraz az.

Sol tarafta, arkada, bir sıra halinde, bir kısmı iki katlı olan iş yerleri, iki üç yıl içinde istimlak edilip yıkılacaklar (1985)

Jeep yolcu taşımada yaygın olarak kullanılıyor. Biraz daha konforu düşünenler için yeni yeni görülmeye başlayan Ford minibüsler de yer alıyor.

Pazar yerinde sağ başta kestaneci, etek bluz, iğne, iplik, düğme, meyve satış yerleri ve pazar yerinin hemen girişinde o dönem daha yaygın olarak kullanılan tahta beşikler, yayık, kazma kürek sapları, beldemir’i, yer sofrası, çıra satışı yapan yaşlı amcamız var.

Hamaliye işlerinde araba tekerleğinden imal edilmiş tahta el arabaları kullanılıyor. Kıyafet peştemal ve başlarda atkı, elde çentiği kullanılıyor. İspanyol paça pantolonların son dönemleridir. Kot pantolonlu gençler de görülmeye başlanmıştır.

Fotoğrafın çekildiği yer ihtimaldir yakın bir işhanıdır. Kim tarafından fotoğraf karesine alındığı bilgisine ulaşamadık.

Bu kare üzerinden sizler de hatıranızdaki Beşikdüzünün hayalini kurabilir, yorum ve paylaşımlarınızı yapabilirsiniz.

Bir dönemin gözümüzde canlanmasına vesile olan o meçhul fotoğrafçımıza ve sizlere ulaştırmada emeği geçen arkadaşımız sayın Mehmet Taş‘a, taş kasetçiliğe buradan teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Fotoğrafçımızın Sayın Fazıl Saraç olduğu bilgisi teyit edildi. 20 nisan 2023 16:00

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar