Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

SÖYLENENLER HAVADA KALIYOR!

Yetkililer her yıl fındık hasadı yaklaştığında önce fındık toplama tarihlerini, sonra fındık toplama yevmiye fiyatlarını açıklıyor.

Açıklanan fındık toplama tarihi ve yevmiye fiyatı fındık üreticisi acısından doğru bir karar olmasına rağmen bugüne kadar ne fındık üreticisinin fındık toplama tarihine uyduğunu ne de açıklanan fiyattan yevmiye verildiğine şahit olmadım.

Sahil kesiminde fındık toplama tarihi 13 Ağustos olarak açıklanmasına rağmen dünden itibaren fındık toplamaya başlayanlar olduğu bilgisini aldık.  Belirlenen tarih gelmeden dalından fındık toplayanların yüzde yüzü toplamaya başlamış olacak. Buna eminim. Çünkü her yıl böyle oluyor. Bu tarihe uyan yok.

Peki bu tarihin bir yaptırımı olmayacaksa, fındık toplama tarihi açıklamaya gerek  var mı?

Bundan yıllar önce rahmetli babamdan dinlemiştim. Devletin açıkladığı tarihten önce fındık toplanmaya başlanıp başlanmadığı jandarma vasıtasıyla kontrol edilirmiş. Bu tarihten önce toplayan varsa topladığı harmandaki fındığı bir kamyona yükleyip Eskicami’nin önünde üzerine  gazyağı dökerek yakarmış, halkta seyredermiş. İstersen ondan sonra bir daha belirlenen tarihten önce başla.

Yevmiye konusuna gelince; yevmiyeci ben 300 TL’den aşağı gelmem diyor.  Sen buna gel ben sana ancak  245 TL veririm, fazla veremem; devlet en yüksek bu fiyatı belirledi demen havada kalır. Adam bu fiyata toplamam diyor, mecburda değil. Buna sen ne fiyat korsan koy. Hiçbir önemi yok. Ben bu iki konuyu fazla dikkate almıyorum. Sadece söylemde kalıyor.

Piyasada bir çok ürünün fiyatı bir yıl içinde 4-5 kat artarken fındık fiyatının 2 katına çıkması büyük bir olay kabul ediliyor. Maliyeti 40-45 TL arası olan fındığın 54 TL’den satılması abartılacak bir rakam değil. TMO bile 51-53 arası fiyattan alımlara başlayacakmış. TMO öyle ederse tüccar 48’ TL’den bile almaz. Her kim fındık alırsa alsın 50 randıman 54 TL’den aşağı olamaz diyebiliyor musun? O zaman fındık fiyatı 54 TL olur.

Şimdi 54 TL diyelim. 54 TL’den masrafları çıktığımda bana kilo başına ne kalıyor. Ben ona bakarım. Fiyat masrafımın iki katı ya da iki katına yakın olacak ki, üreticinin yüzü gülsün. Fındık üreticisi gurbeti bırakıp köyüne dönsün. Bu fiyatlara köylere dönüş olmaz. Gurbetçi için fındık ek gelir durumunda. Fındığı ek gelir olmaktan kurtarmak lazım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar