Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

SİZLERİ TEBRİK EDİYORUM!

Beşikdüzü İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü antrenörü Musa Gündoğan tarafından 3. Kadem Uzunoğlu voleybol turnuvası düzenlendi.

Beşikdüzü Spor Salonunda 15 Kasım akşamı başlamış  turnuvaya 19 takım katılıyor. Sayının bu seviyede olması, ilçe dışından da takımların katılması antrenör Musa Gündoğan’ın gayretleri sonucudur.

Beşikdüzü’nde ilk kez bay-bayan karma bir turnuva yapılması fikri her kimden çıkmışsa, kendisini kutluyorum.  Bu da Beşikdüzü’nün ayrı bir güzelliği olsa gerek.

Bu turnuvada en çok göze batan turnuvaya katılan 19 takım arasında İngilizce takım isimlerinin olması. Bu isimler beni olduğu gibi bir çok sporseveri de rahatsız etti.

Neden yabancı isim kullanılma gereği duyulduğunu bir çok kurum amirine, eğitimciye, spor adamına, kulüp yöneticilerine,  sokaktaki vatandaşa sordum onlarda benim gibi bir sebep ortaya koyamadılar.

Beşikdüzü’nde bir azınlık mı var da o azınlık takımlarının ismini yabancı koymuş. Bu takımların kurucuları acaba eğitim yoksunu mudurlar? Ne yaptıklarından haberleri mi yok? Bu da pek mümkün görünmüyor.  Yani bir sebep bulamıyorum.

Yabancı isim koyarak kültürlü olduklarını mı sanıyorlar? Yoksa bu dilden, bu alfabeden rahatsızlık mı duyuyorlar! Türkçe olup da alay edercesine, dalga geçercesine  konulan isimler gibi bir resmi turnuvayı gırgıra mı aldılar?

Her ne sebeple olursa olsun bu tür yanlışlar  kültürlülüğü değil, kültürsüzlüğünü ortaya koyar. Buna sebep olmaya da kimsenin hakkı yok. Çünkü Türkçe, Türk milletinin kalbidir. O isimler Türk milletinin kalbine sokulmuş bir hançer gibidir. Bir insanı kim hançerler? Yorum sizin.

Dilini kaybeden bir millet zamanla herşeyini kaybeder. Dil, öyle dalga geçilecek bir şey değildir. İngilizce öğrenmek başka bir şey, Türk yurdunda İngilizce’yi gereksiz kullanmak başka bir şey. Bu hataları televizyonlarımızda da sıkça görüyoruz. Adamın programının adı Türkçe ile başlıyor İngilizce ile bitiyor. Bu ne kültürsüzlük Allah aşkına. Sanki Şohw’un Türkçesi olan Şov yazmaktan utanıyorlar ya da İngilizce’sini yazarak kültürlü olduklarını sanıyorlar. Yok milletim yok. Yabancıları taklit etmekle kültürlü olunmaz. Her milletin kendi kültürü vardır.

Yine bundan birkaç yıl önce düzenlenen bir voleybol turnuvasında  hatırladığım takım adlarından biri “Koz Maçaspor” diğeri “Sait Uçar da Biz Uçamazmıyız”. Bir ciddi ve resmi turnuvaya böyle isimlerle katılmaktan utanç duymuyorsanız, aldığınız eğitim size hiçbir şey vermemiş demektir. Boşuna okula gidip gelmişiniz, boşuna o diplomayı almışsınız.

İsim bulmada zorluk mu çekiyorsunuz da bu isimleri kullanıyorsunuz? İsim bulamama gibi bir düşünce söz konusu olacağını sanmıyorum.

Bir defa 34 mahallemiz var. Mahalle adları konulabilinirdi. Şartnamede bir yasak olduğunu sanmıyorum. Aslında şartnamede yasak olsaydı siz bu isimlerle turnuvaya katılamazdınız. Eğer mahalle adı kullanmak istemiyorsanız örnek olarak vereceğim bu tür adlarla takım kurabilirdiniz. Çiçekspor, Demirspor, Akınspor, Zirvespor, Dostlukspor, Gençlikspor, İdmanyurdu, Uygarspor, Afatspor, Fırıtına Gençlik, Yıldırımspor  gibi.  Böyle onlarca isim daha yazabiliriz.

Turnuvada yeralan Dereköy Kartalspor, Filiz Butik, Başobaspor, Tokullar, Emniyetspor, AKS GYM, Beşikdüzü Cezaevispor, Beşikdüzü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi veTopaloğlu takımlarının kurucularına teşekkür ediyorum. Kimi işyerinin adını, kimi kurumunun adını, kimi köyünün adını koymuş. Ne güzel. Sizleri bir kez daha tebrik ediyorum. (Eğer yabancı isimli bir takım şampiyon olursa, onun şampiyonluğunu kabul etmiyorum. Bu sitede yer almayacaktır. Bunu da belirtmiş olayım. Yarın neden şampiyon takımı yazmadın denilmesin.)

Ne diyelim. Yabancı hayranlığı bilerek veya bilmeyerek sardı bizi. Bundan  birkaç yıl önce bu kez Vakfkebir’de bayanlar arasında müzikli eğlence programı düzenlenmişti. İlçeye astıkları afişte Sabri Bahadır Kültür Merkezi adresinin dışında Türkçe bir kelime yoktu.

Sorun sadece Beşikdüzü’nde ya da Vakfıkebir’de yabancı dil kullanılması değil. Türkiye’de işyerleri adları da yabancılaştı. Neredeyse yarı yarıyayı geçti. Fırsat ele geçtimi hemen yabancı dil tercih ediliyor. Hükümet bunları görmüyor mu? Neden Türk dilini koruma kanunu çıkarılmıyor? En basiti işyeri yabancı adlı olanlara yüzde elli vergi, Türkçe olanlara yüz yirmi vergi. Bakalım bu kez kaçta kaçı yapancı isim kullanabiliyor?

Geldiğimiz noktada  bu gençlik Türkçe gibi akıcı İngilizce konuşabilse, ingilizce konuşmak bir  moda olur ve daha sokakta Türkçe konuşan insan kalmaz. Zamanla da Türkçe yerini İngilizce’ye bırakır. Aman dikkat!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar