Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

Mahalli Bayramlar Üzerine

Mahalli tarihimizi bilmemiz açısından nekadar önemli. Bu günleri yaşamış her il, ilçe kurtuluş günlerini bayram olarak kutlamalı.

O günlerde neler yaşandı, kimler nerelerde düşmanla boğuştu. O günlerin kahramanları bu gençliğe anlatılmalı, tanıtılmalı. Bu konuda belediye başkanlarına büyük görev düşüyor.

Mahalli tarih olmadan milli tarih olmaz. Maalesef bize her zaman hazır binayı gösteriyorlar. Bu binanın temeline ilk taşı kim koydu, penceresini kim yaptı, kapısını kim taktı, çatısını kim tamamladı bilen yok. İşte bunları tarihimize uyarlarsak, ilçelerin, illerin tarihi milli tarihi oluşturur.

Onun için mahalli tarihin önemini bilmek ve mahalli tarihimizi kaleme almak lazım.

Bugün Yunanistan mahalli tarih, mahalli coğrafya, mahalli edebiyat okutuyor. Biz sadece bayram olarak kutladığımız o günü bile suya sabuna dokunmadan anlatıyoruz.

Mahalli kurtuluş günlerinde şehirler bayraklarla donatılmalı. Her esnaf mutlaka bayrak asmalı.

Bayram sabahı belediyeden marşlar, türküler çalınmalı. Şehirde şenlik havası esmeli. (Bu 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında da böyle olmalı)Halk, bu bayraklar niye asıldı, bu türküler, marşlar niye çalınıyor demeli. Sonunda haaa bugün ilçemizin kurtuluş günü de ondan diyerek o günü hatırlamalı.

Tören konuşması yüzeysel olmamalı. Bu topraklar için mücadele vermiş mahalli kahramanların hayat hikayeleri anlatılmalı. Hele yöremizde yaşanmış işgal yıllarındaki yaşanmışlıkları kaleme alan İsmail Hacıfettahoğlu’nun “Hiçranlı Yıllarında Büyükliman” kitabı öğrenci olan olmayan herkes tarafından mutlaka okunmalı.

Törenler mini bir festival havasında kutlanmalı. Mahalli sanatçılarla zenginleştirilip halkın bayrama iştiraki mutlaka sağlanmalı. 50-100 öğrenciyle bu işler olmaz.

Her yıl bir önceki yıldan daha güzel bir bayram nasıl yapabilirize kafa yorulmalı.

14 Şubat günü Vakfıkebir ilçesi kurtuluşunu kutladı. Kendilerini tebrik ediyorum. Keşke her ilçe bu kadar bu işin bilincinde olsa, o da yeter.

Düşman geri çekilirken Beşikdüzü’nden, Çarşıbaşı’ndan havadan geçti.

Onlar düşmanı görmediler.

Şalpazarı’na hiç uğramamış.

Onun için bu ilçeler kurtuluş günlerini kutlamıyor!

Gelelim Tonya ilçesine.

Onlar 17 Şubat’ı bekliyor. Bizim günümüz 17 Şubat diyor. Doğrudur.

Ancak, yıllardır hep yazdık durduk. Vakfıkebir ve Beşikdüzü’nun kurtuluş günü 16 Şubat diye.

Neden 16 Şubat diye soran olmadı.

Olmadığı için de bir daha yazma gereği duymuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar