Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

29 EKİM HALK BAYRAMIDIR

29 Ekim günü  Türk Milleti olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşun 99.yılını kutladık.

Kutladık kutlamasına da bu konuda bir arpa boyu yol alalım derken, bir fasulye boyu geriye gittik. 29 Ekim 1973’deki bayram programı ne ise 29 Ekim 2022’deki bayram programı 1973’tekin aynısı bile diyemiyorum.   1973’deki bayram heyecanı yok artık. Her şey yavaş yavaş siliniyor. İlçede bayram var mı yok mu belli değil!

Esnaf, bilerek veya komşusundan görerek bayrak asmış. Belki de Belediye’nin bayrak astığını görünce o da bayrak asmış. Bir kısmı ise bayramdan hiç haberi yok. Bayrak bile asmamış.

1970’li yıllarda bayram hareketi 28 Ekim günü öğleden sonra başlardı. Belediye’den saat 13.00’dan itibaren yayınlanan kemençe, davul-zurna ve kahramanlık türküleri akşam 17.00’a kadar devam ederdi.

29 Ekim günü ise, sabah 8.00’da yine başlar, saat 10.00’daki tören saatine kadar sürerdi. Çarşıda bir coşku, bir neşe olurdu. Daha sonra bayram yerinden yapılan tören, Belediye hopörlerinden de yayınlanır, ilçenin her tarafından oradaki konuşmalar dinlenirdi.

Daha eskilere 1940’lı, 1950’lili yıllara gittiğimizde, bayramın tamamına yakının halk tarafından bir Kadırga Otçu Şenliği havasında kutlandığı, büyüklerimiz tarafından anlatılmaktadır. Zaten halkın olmadığı bir Cumhuriyet Bayramı bayram değildir.

29 Ekim 2022 Cumartesi günü tören salonuna geldik. Sunucu programı arzediyorum dedi. Baktım 1973 yılındaki programın aynısı. O yıl programlara öğrenci olarak katılıyordum. Aradan 49 yıl geçmesine rağmen hiçbir artı yok.

Hatta törene katılımda yüzde 70 azalma var. Bir defa bayram kutlama saati 10.00 olmamalı. Millet yatağında yatarken kalkıp o saatte gelecek. Herkes gelmiyor, gelemiyor. Devlet bunun saatini 13.00 ya da 13.30’a çekmeli.

Gelecek yılki bayrama daha farklı ne yapabilir diye araştırma yapacak bir komite bugünden itibaren çalışmaya başlamalı. Her yıl bir geçen yıldan farklı olmaya gayret gösterilmeli. Mesela programa Beşikdüzülü sanatçıların katılacağı “Cumhuriyet Konseri” ilave edilebilinir. Erkek-bayan ödüllü halk koşusu yapılabilir. Belirlenecek sivil insanlara da şiir okutulabilinir. Bir güreş müsabakası finali bayramda yapılabilinir. Protokol ve halkın katılacağı horon oynanabilinir.  Bunlar ilk aklıma gelenler.

Bir diğer konu. Bu bayram öğrenci bayramı değildir. 23 Nisan çocukların bayramı, doğru. 19 Mayıs gençlerin bayramı, doğru. 29 Ekim ise tümünü kapsayan devletin ilan ediliş bayramı. Bu bayram sadece öğrencilerle kutlanamaz. Bu bayram bu kadar küçültülemez.

Bu bayram yaşı ne olursa olsun herkesi ilgilendiriyor. Halkla birlikte program düzenlenmeli. Halkın olmadığı bayram Cumhuriyet Bayramı olamaz. Öğrenci olmasa bayram kutlanmayacak mı? Devletin kurulduğuna sadece öğrenciler mi seviniyor? Protokolü, halkı ilgilendirmiyor mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar