Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

VAKFIKEBİR’DE KURTULUŞ BAYRAMI

VAKFIKEBİR (Kuzeyses)-Vakfıkebir ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 106.yıldönümü törenlerle kutlandı. Tören, 14 Şubat Kurtuluş Caddesi boyunca Trabzon Büyükşehir Belediyesi mehteran takımı eşliğinde kortej yürüyüşüyle başlayarak Hükümet Konağı önüne gelindi.

Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Belediye Başkanı Muhammet Balta yaptı. Balta konuşmasında,, “Bugün Vakfıkebir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 106.yılldönümünü büyük bir gururla kutluyoruz. Bu mutlu ve onurlu gün hepimize kutlu olsun. 14 Şubat ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü. Bu günler birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin daha da pekiştiği günlerdir. İşgal günlerinde vatanımızı savunmamızda emeği geçenleri bir kez daha hatırlıyor, rahmetle anıyoruz.

Güneyimizde bulunan Bayburt, Gümüşhane ve Erzincan’ın işgal edilmesi birliklerimizin Sisdağı, Çavuşlu Deresi, Çanakçı hattına çekilmesine sebep oldu. Askerimizin çekilmesiyle de Vakfıkebir’imiz 22 Temmuz 1916 tarihinde işgal edildi. Muhacir çıkacak imkânları olan halkımız, düşman esaretinden canlarını, namuslarını kurtarmak için yollara düştüler. Gidecek imkânı olmayanlar da, çaresizlik içinde işgal zilletine katlanmak, boyun eğmek zorunda kaldılar. Katliamlara ve türlü eziyetlere uğradılar.

Bundan 106 yıl önce, beldemizde yaşanan o acı günler sona erdi ve Erzincan Mütarekesi gereği ileri harekâta geçen askerimiz 14 Şubat 1918 günü Vakfıkebir’i kurtardı. Millî şuurunu, benliğini kaybeden milletlerin, maddî sahada kalkınsalar dahi bağımsızlıklarını koruyamadıkları tarihin kaydettiği gerçeklerdendir” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi mehter takımının konserinin ardından Vakfıkebir Halk Eğitimi Merkezi kız folklor ekibinin gösterisi, çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinden sonra hep birlikte horon oynayarak  tören sona erdi.

Törene Vakfıkebir Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan, daire amirleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldılar. <Ahmet SARAÇ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar