Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

MANZAK AİLESİNİN 100 YILI AŞAN HİKAYESİ

1910’lu yıllar Trabzon Tabakhane’den çarık imal etmek için deri ve Moloz’dan Çember için astar bezi alınarak ticarete başlanır.

Rusların şehri işgali ile Beşikdüzü’nden batıya doğru göç; muhacirlik başlar. Gemilerden sahile top atışları yapılmaktadır. Top gülleleri ve şarapnel ile bir ağabeyini yolda kaybeder Kamil (Manzak) Daha 9 yaşındadır. Samsun cıvarında gürcü asıllı bir hayırsever kendi evinde ağırlar misafirlerini. Kapının üzerinde o devrin lisanı ile şöyle yazmaktadır: ” Bu haneye gelen misafur ekmek ile aş yesun/ Eğer namaz kılmaz ise toprak ile taş yesun”. Bu hatırayı tebessüm ile anar sonraları.

Memlekete dönüş ve sonra  istiklal harbi başlar. Aktif olarak katılır savaşa. Büyük taaruzda  Rauf (Orbay) Bey’in yakınında muhabere mevkisindedir.  Mühimmat kayıtlarını tutar.  İzmir’da düşman mağlup olunca memlekete döner. Evlenir, Ticari hayata devam kararı alır. Tahta sandıklarla at sırtında köyler dolaşılır, manifaturacılık yapar. 7 evladından biri olan Hasan Manzak işletmeye zorlu zamanları da aşarak hizmet etmiştir.

Değişen sektör ve ürün yelpazesine rağmen, basma, pazen, divitin, seccadelik, çeyizlik ürünler, ev tekstili… raflarda yer bulmakta 3. nesil olan Cemil ve Celil kardeşler Çakmak Camii mevkisinde seçkin müşterilerine bugün de hizmet vermeye devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar