Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

KURUŞU NE YAZMASINI NE DE OKUMASINI BİLİYORUZ

Böyle bir fiyatlandırma olamaz. Paramızdan 6 sıfır sildik. Hala daha halk bin liraya milyar diyor. Kuruş kullanmasını ise hemen hemen hiç bilmiyor. Kaç lira kaç kuruştur bilen sayısı çok az.

KURUŞU KULLANMASINI BİLMİYORUZ

Kuruş nasıl hesaplanır, lira nasıl hesaplanır bilen yüzde 15-20 gibi. Bir liranın önüne iki sıfır korsan kuruş olur. Yani bir lira  100 kuruş olur. 100 kuruştan iki sıfır silersen lira olur. Yani 1 lira eşittir 100 kuruş olur. Başka bir sayıyla örnek vermek istersek, 375 kuruşu liraya çevirmek için sağdan iki basamak sayıp ayıracağız. Ne olur? 3.75 TL. Bu da 3 lira 75 kuruş diye okunur. Bir nokta elli TL 150 kuruş eder. Adama 150 kuruş desen gözüne bakıyor ne diyor bu diye. Bunları biz ilkokul 4.sınfta öğrenmiştik. Yazılılarda kuruşu liraya, lirayı kuruşa çevirme işlemleri çıkıyordu. Şimdi bunlar öğretilmiyor mu ? bilemiyorum. Milli Eğitim Müdürüne sormak lazım. Artık bu kuruş işini öğrenelim. Yazıp okumalarda toplum olarak  çok gülünç duruma düşüyoruz.

1970’li yıllarda gazete 7.50 TL olmuştu ama üzerinde 750 kuruş yazıyordu. 7.5 TL yazmıyordu.  Fotoğrafta 750 kuruş olan gazete bulamadım ama, 100 kuruş  (yani 1TL), 300 kuruş (3TL), 500 kuruş (5TL)olanlarını buldum.

BÖYLE FİYATLANDIRMA OLMAZ

Bakkallarda, manavlarda, marketlerde fiyatlandırmalara bakıyorum, çoğu yanlış. Fotoğrafta örneği görüldüğü gibi. 0,65 diye bir fiyatlandırma olamaz. Sıfırın hiçbir değeri yok. Bu fiyatlandırma 75 kuruş olur.  Üstelik aradaki virgül değil, nokta olmalı. Diğer tabeladaki 1 virgül 99 TL olmaz. Ya 1 nokta  99 TL diye yazılır ya da 199 kuruş yazılır. Bunu başka yazma  veya okuma şekli yok.  Sorun zaten kuruşu  yazma ve okumada. Kolay kolay bu millet bunu öğrenecek gibi değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar