Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

HEKİMLERİMİZDEN KURBAN BAYRAMI ÖNERİLERİ

Kurban bayramında sağlıklı et, sakatat işlemi, tüketimi ve beslenme
hususunda hekimlerimizden, kuzeyses.com olarak, sizler için önerilerini aldık

TEMİZLİK
*Kesim alanlarının temizlik, etle ilk buluşma açısından önem taşımaktadır. Etin kendisinde olabilen, çeşitli nedenler ile oluşabilecek, vücuda zararlı mikroorganizmaların temasla da bulaş olabilmektedir.
*Bu sebeple; kesim ve parçalama işlemlerinde kullanılan alet ve malzemeler paslanmaz çelikten olmalı ve sık sık dezenfekte edilmelidir.
*Her aşamada temiz ve içilebilir nitelikte su kullanılmalı.
*Çiğ ve pişmiş besinler ayrı yerlerde ve ayrı araç-gereçler ile hazırlanmalı, bu besinler birbirinden uzak tutulmalı, çiğ etlere temasın ardından eller uygun şekilde yıkanmalıdır.
*Kist ve sakatatlar yabani hayvanların erişemeyeceği uygunlukta gömülmelidir.

ETİN BEKLETİLMESİ
*Kesilen etin en az 3-4 saat, ideali 1 gün olacak şekilde dinlendirilmesi gerekmektedir. Bu, etin tüketime uygun hale gelmesi konusunda hem olgunlaşmasını hem de katılığının sona ermesiyle pişirilmesinin ve hazmının kolaylığını sağlamaktadır.

ETİN PİŞİRME İŞLEMİ
*Eti pişirme yöntemi olarak mangal tercih edilirse, et ile ateş arasında en az 15-20 cm uzaklık olmalıdır. Etler hızlı pişirildiğinde etin dış yüzeyi sertleşeceğinden iç tarafı pişmeyebilir. Kanser yapıcı maddelerin oluşumunu azaltmak için etler çok yüksek sıcaklıkta, uzun sürede pişirilmemelidir. Aksi takdirde protein ve B grubu vitaminlerin kaybına ve kanserojenik bileşiklerin oluşmasına neden olmaktadır.
*Et, kavurma şeklinde tüketilecekse mümkünse en az yağlı kısımları tercih edilmeli, tereyağı, kuyruk ve iç yağı kalp-damar sağlığını tehdit ettiği için et yemeklerinin pişirilmesinde bu yağlar eklenmemeli, et kendi yağında kısık ateşte, uzun sürede pişirilmelidir.

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME
*Kolestrol açısından tüketim miktarındaki aşırılıktan kaçınmak gerekmektedir.
*Sakatatların yağ miktarı ve dolayısıyla kolestrole olan etkisi etten çok daha fazladır. Bu sakatatlara örnek olarak karaciğer, beyin, böbrek, kelle, paça, dil, yürek, işkembe ve dalak verilebilir.
*Tuz tüketimine dikkat edilmeli, günde 5-6 gram civarında tuz alınmalıdır. Bu nedenle etlere pişirme sırasında tuz eklenmemelidir. Zira etin yapısında bulunan tat veren öğeler, ete lezzetini vermektedir.
*Soda yerine su içmelidir. Hazmı çok daha fazla kolaylaştırıp gün içerisinde yaklaşık olarak kaybettiğimiz 2 bin 500 mililitre sıvının yerine, dengeli bir takviye yapılabilmelidir.

Beşikdüzü ilçesi Sağlık Grup Başkanı Dr. Giray ÖZEKİN
Toplum Sağlığı Merkezi tabibi Dr. Pelin Nur CİNEL
*
Ayrıcı özveri ile mesleğini icra etmeye çalışan tüm çalışanlarımız gibi,bilhassa sağlıkçılarımızın da şu zor dönemde hissiyatlarına içtenlikle katılıyoruz. Tebessümle okuyacağımız daha güzel yazılarda buluşma temennisi, hekimlerimizle beraber bizim de umudumuzdur.

Sağlıklı ve huzur dolu bayramlar dileğimizle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar