Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

GÖRELE DONDURMASI YAŞATILMALI

Bir zamanlar Vakfıkebir ilçesinde 17, Beşikdüzü ilçesinde 5 olmak üzere iki ilçede 22 dondurmacı vardı. Şimdi ise bu mesleğe sahip çıkılmadığından bu iki ilçede dondurmac ı esnafı kalmazken, daha üstün  kalitede dondurmayı şimdi Göreleli dondurmacılar yapıyor.

Göreleli dondurmacılar, ilçenin Cumhuriyet Meydanı’nda tarihi dondurma geleneğini devam ettiriyorlar.  Daha düne kadar sayıları 20’nin üzerinde iken bu sayı şimdi bir hayli düştü. Damaklarda bıraktığı eşsiz tadı nedeniyle Görele dondurması coğrafi ürün işaretiyle de tescillenmiş durumda. Hayır sahiplerinin zaman zaman bedavaya dağıttırdığı dondurma nedeniyle satıcıların “sebil!, sebil!” sesleri zaman zaman meydanda duyuluyor.

GÖRELE BELEDİYESİ SAHİP ÇIKMALI

Görele Belediyesi, dondurma kültürüne sahip çıkmalı. Görele’ye özgü hale gelen bu dondurma yaşatılmalı. Bu konuda görüşlerini belirten vatandaşlar, “Biz dondurmamızı piyasadaki dondurmadan çok seviyoruz. Ancak üzülerek ifade etmeliyiz ki, çok yakın bir gelecekte sahip çıkılmazsa bu meslek tarihe karışacak. Bunun için Görele Belediyesi’ne büyük görev düşüyor. Kemençe ve Horon Günleri adıyla yapılan festivalin adını “Kemençe ve Dondurma Günleri” olarak değişebilirler. Kemençenin olduğu yerde zaten horon olur. Kemençe ve Horon Günleri deneceğine Kemençe ve Dondurma Günleri densin. Festivale gelmek isteyen insanlar gitmişken bir de dondurma yemek isteyebilirler. Hatta Belediye festival boyunca dondurmacıların yaptıkları dondurmaları satın alarak halka bedava verilmesini sağlayarak destek olabilir” şeklinde konuştular.

 GÖRELE’YE ÖZGÜ BİR DONDURMADIR

Görele dondurmasıyla ilgili Kuzeyses Gazetesi’ne açıklamada bulunan dondurmacı esnafı Şenol Avcı, “Görele’de 4.kuşaktan dondurma ustasıyım. Bu dondurma 200 yıldır Görele’de yapılıyor. İlk önce köylerde düğünlerde, bayramlarda ikram için yapılırdı. Para kazanma amacı güdülmüyordu.  Daha sonra ticari amaç güdülmüş. Hasan Ağa Camisi’nin kapısına gelinmiş. Odur budur bir kazanç kapısı, bir gelir kapısı olmuş. O günden buyana bir kültür olarak devam edip gidiyor. Türkiye’nin ikinci coğrafi işaret almış dondurmasıdır. Sadece Görele’ye özgü bir dondurmadır. İnsana dokunmaz.  7-24 herkes yiyebilir” dedi. <Ahmet SARAÇ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar