Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

“GİZLİ ŞEHRİN OĞUZLARI ŞALPAZARI”BELGESELİ GELİYOR

Bölgemizde ve Türkiye’de bir çok belgesel çekimlerine imza atan ve başarılı belgeselleriyle adından söz ettiren belgesel yapımcısı ve yönetmen Halil Demirci, kameraman oğlu Sinan Demirci ile birlikte son iki yıldır çalıştığı Şalpazarı belgeseli üzerine gazetemize açıklamalarda bulundu.

Gazetemizin köşe yazarı Murat Cihan ile birlikte kendisiyle Doğu Gözaçan Parkı’nda yaptığımız sohbette, Şalpazarı belgeseliyle ilgili  önemli  açıklamalarda bulundu. Demirci: “Şalpazarı ilçemiz bölgede çok farklı kültürlerin günümüze yansıması olarak bilinen bir yer. Oğuz boylarının evlatları Çepniler, Türkmenler Şalpazarı’nda hala tarihin derinliklerindeki kültürlerini yaşatıyorlar.

Bu düşüncelerle hareket ederek Trabzon’u baz aldığımızda da ilçelerde de değişik belgeseller çektik. Bunların arasında Sürmene, Tonya, Beşikdüzü, Düzköy var. Nihayet bunlara şimdi de Şalpazarı belgeseli eklendi. Belgeselin orijinal adı “Gizli Şehrin Oğuzları Şalpazarı” belgeseli. Çalışmalarımıza iki yıl önce başladık. Dört mevsimden oluşuyor. 60 dakika süreli belgeselde ilçenin tarihine dokunduk. Kültürel öğelerini işledik. Yaylalarını, gelenek ve göreneklerini, değirmenleri, bölgede tek olan müzesini, Sisdağı’nı, mutfak kültürünü ve şehitlikler işledik. Şehitliklere yedi dakika süre ayırdık. Bu arada Şalpazarı’nda gerçek  bir düğünü de görüntüleyerek belgeselimize aldık.

LÜTFEN ŞEHİTLERİMİZE SAHİP ÇIKIN!..

Şehitler konusunda çok hüzünlendik. Özellikle  bölgedeki şehit mezarlarının neredeyse tamamına yakını sahipsiz. En garip mezarlık ta Alacadağ’ın zirvelerinde. Devlet olarak, millet olarak tarihimize, kültürümüze yeterince sahip çıkmadığımız gibi, bize bu cennet vatanı kanlarıyla karış karış yoğurarak bırakan şehitlerimize de maalesef sahip çıkamadık. Ben buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Lütfen o sıcak koltuklarınızdan kalkın da bu bölgede işgal yıllarında yapılan savunmanın, yıkılan yuvaların, verilen canların ve dağlarda sahipsiz yatanların lütfen  ama lütfen  o günlerini hayal edin. Böyle kuru kuruya biz kurtuluş günü yapıyoruz demeyin. Öyle kurtuluş günü olmaz. Kurtuluştan bahsediyorsanız, şehitlerden bahsediyorsanız lütfen okullarımızdaki öğrencilerimizi alın yüzlü, iki yüzlü, üç yüzlü gruplar halinde dağlara götürün; o garip şehitlerimizin, sahipsiz şehitlerimizin mezarlarını gösterin, anlatın. Sonra da bu kabirlerin onarılması için emek sarfedin. Oturduğunuz yerden hiç bir şey anlatamazsınız. Anlattıklarınıza da kamuoyunda itibar edilmez. Biz bu manada artık size güvenmiyoruz. Lütfen şehitlerimize sahip çıkın.

NE BELEDİYE NE KAYMAKAM  İLGİ GÖSTERMEDİ

Belgeselimiz önümüzdeki günlerde hazır hale getiriliyor. Ramazan sonrası Şalpazarı, Ankara ve İstanbul’da galası yapılacak. Daha sonra da TRT başta olmak üzere  diğer televizyonlarda da yayınlanacak. Belgesele katkı sağlayan Geyikli eski Belediye Başkanı Ahmet Yüksel Gülay ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen beylere teşekkür ediyorum.

Gönül arzu ederdi ki; bu belgesel çekimlerinde, yapımında ekibimize Şalpazarı Belediye Başkanının ve Kaymakamının da gerekli desteği göstersin. Bunu arzu ederdik, bunu beklerdik. Maalesef bu konuda ne Kurukız’dan ne de Şalpazarı kaymakamından ilgi ve alaka görmediK. Belgeselimiz önce bölge halkına, Trabzon’umuza, ülkemize, ülkemiz kültürüne ve geleceğe hayırlı olsun. Emeği geçenleri tebrik ediyorum”   dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar