Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

GENÇLER KEMENÇEYE BÜYÜK İLGİ DUYUYOR

VAKFIKEBİR-Vakfıkebir Aydın Kemençe İmalat Sahibi Yakup Aydın, ürettiği kemençeleri yurtdışına ve Türkiye’nin dört bir tarafına sattığını, bu işi de severek yaptığını söyledi.

Vakfıkebir eski Tonya yolu üzerindeki atölyesinde ziyaret ettiğimiz Yakup Aydın ile bir süre sohbet etme imkanı bulduk. Mesleğinin dününü ve bugününü bizle paylaşırken, kemençeye olan ilgide Karadeniz kanallarının büyük rolü olduğunu ve bunun inkâr edilemeyecek seviyede olduğunun altını çizdi.

BABA MESLEĞİ

Aydın, Kuzeyses Gazetesi Sahibi Ahmet Saraç’a  yaptığı açıklamada, 1968 yılında Vakfıkebir’in Şenocak köyünde dünyaya geldiğini, 2001 yılında esnaf olarak bu işin ticaretini yapmaya başladığını belirterek, “ Bu meslek benim baba mesleği. Babam Hayri Aydın yıllarca bu işi yaptı. Bende onu seyrediyor, babamın yaptığı bu iş benim de hoşuma gidiyordu. Bu bende zamanla bir ilgiye dönüştü. Ben de kemençe yapmaya karar verdim. Küçük yaşlarda bu işe başladık. 2001 yılında imalathanemizi açtık.

YÜZLERCE BABA GELİP ÇOCUĞUNA KEMENÇE YAPTIRIYOR

Gençlerimiz kemençeye eskiye nazaran büyük ilgi duyuyor. Bu kültür gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Hevesli ve çok yetenekli gençlerimiz var. Çocukluğumda, baba çocuğunun kemençe çalmasına izin vermezdi. Şimdi yüzlerce baba gelip çocuğuna kemençe yaptırıyor. Bu da kültürümüz adına sevindirici bir olay. Bizleri mutlu ediyor. Burada 7 çeşit kemençe imal ediyoruz. Hepsinin de ölçüsü farklı. Herkesin istediği bir ses tonu vardır. Ona göre kemençe yapıyoruz. Profesyonel bir kemençenin yapımı 5 ile 7 gün arasında değişiyor. Şuan bir kemençenin fiyatı 4.5 ile 6 bin lira arasında değişiyor. Emeğimizin karşılığı bu.

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR TARAFINA KEMENÇE  YAPIYORUM

Artık yavaş yavaş yorgunluklar başladı. Beş yıl daha bu işi sürdürmeyi hedefliyorum. Yanımda oğlum çalışıyor. Bu işin inceliklerini ona öğretiyorum. Beş yıl sonra imalathaneyi ona devredeceğim. Onun dede ve baba mesleği olan bu işi sürdüreceğini umut ediyorum. Biz de bu vesile ile jübilemizi yapmış oluruz. Bu kültür çok kıymetli bir kültür. Paha biçilmez bir sanat dalı. Hâlâ daha dün başlamış gibi severek bu işimi yapıyorum. Ürettiğim kemençeleri yurtdışına ve ülkemizin İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Sakarya illeri başta olmak üzere hemen hemen her iline gönderiyoruz. Kemençe eskisi gibi değil. Artık Türkiye’nin her tarafında televizyonlar sayesinde biliniyor ve dinleniyor. Bu nedenle Türkiye genelinde kemençeye büyük ilgi var. Bunun ancak imalatçılar farkında. Halk bunun farkında değil. İnşallah kemençemiz daha da güzel yerlere gelir” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar