Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

FINDIKTA SONA YAKLAŞILDI

Fındık üreticileri fındık hasadının sonuna yaklaşırken bir yandan da fındık toplama işini bitirenler ilçe içerisinde boş buldukları fındık sermeye müsait alanlarda patoza verilmiş fındıklarını kurutmaya çalışıyorlar.

Beşikdüzü ilçesinde son yıllarda daldan fındık toplayan sayısı azalırken, yerden toplamada büyük artış görülüyor. Daldan toplayanlar bitirirken, yerden toplayanlar yeni başlıyor. Bu nedenle hala daha tamamen fındığını bitiremeyip toplayanlar var. Yaklaşık bir hafta içerisinde toplama işlemi tamamen bitirip patoza verilip kurutma işlemine geçilecek. On gün içerisinde fındık işlemi yüzde 99.9 tamamlanmış olur.

Son günlerde havaların yağışlı gitmesi dolayısıyla özellikle yüksek kesimlerde fındıklarını kurutmada zorluk çeken vatandaşlar çareyi ilçe merkezine inmekte buldular. Yol kenarları, çarşı içerisindeki müsait yerler fındıklarla doldu. Betin zeminde fındığın daha erken kuruduğunu belirten üreticiler, “Mahallelerimizdeki evlerimizin önü toprak veya kurutmaya müsait yer yok. Fındıklar, ağaçlar harmanlarımıza gölge yapıyor. Tez zamanda kurutamıyoruz. Ser kaldır, ser kaldır işinden bıkıyoruz. Onun için ilçeye fındığımızı indirerek beton zeminde iki, üç gün içinde kurutuyoruz. Ondan sonra kime satacağız endişesi alıyor bizi. TMO’da randımanına göre 54 TL’ye alırken, kuruma ve randıman konusunda vatandaşa büyük zorluk çıkarıyorlar. Serbest piyasa ise 44 ile 47 arasında alıyor. Devlet taban fiyat açıklıyor, tüccar buna uymuyor. Devletin sözü havada kalıyor. 50 randımanlı fındığı siz de aynı fiyata alacaksınız, almayana cezai işlem uygularım dese üreticini emeği boşa gitmemiş olur. Bu konuda üreticiye sahip çıkılmasını istiyoruz” şeklinde konuştular.  HABER: Ahmet SARAÇ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar