Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

BU SANATI HERKESE TAVSİYE EDİYORUZ

Beşikdüzü Halk Eğitimi Merkezi tarafından açılan Filografive Dekoratif Ev Aksesuarları Hazırlama ve Ahşap Boyama kursu kursiyerleri birbirinden güzel eserlere imza atıyorlar.

Beşikdüzü Halk Eğitimi Merkezi binasında açılan kursun öğretmenliğini Özlem Aksoy Atalay yapıyor. Atalay, 2017 yılından beri bu kursun usta öğreticiliğini yaptığını belirterek, “Aynı zamanda Trabzon Meslek Yüksekokulu geleneksel el sanatları öğrencisiyim.

Filografi sanatı önce Orta Asya’da doğmuş, ordan Avrupa’ya ve Uzak Doğu’ya doğru yayılmış. Yapımının zorluğundan dolayı unutulmaya yüz tutmuş bir el sanatıdır. Filografi, çivi ve telin aşkı tasarlanmış desen üzerine, ahşap malzeme üzerine çivi çakılması ve arasından çeşitli renkteki tellerle, farklı tekniklerle örülen bir çivi sanatıdır.

Osmanlı’da terapi sanatı olarak bilinmekteydi. Bu sanatlara hat yazıları, simetrik desenler, amblemler ve her türlü tasarım tablosu çalışabiliyoruz. Bu unutulmuş sanatı yaşatarak yaptığımız tablo tasarımlarıyla evlerimizi güzel tablolarla renklendiriyoruz. Bunun dışında dekoratif ev aksesuarları hazırlama, ahşap boyama geri dönüşüm yaparak evlerimizdeki eski eşyaları boyuyoruz. Dekoratif tasarımlar hazırlıyoruz” dedi.

Kursiyerlerden Nebahat Aksoy, Hacer Yılmaz, Melahat Eyüpoğlu, Sevim Esen, Müşerref Ataman, Havva Çakmak, Öznur Aksoy Bahar ve Emel Terzi kursla ilgili Kuzeyses’e yaptıkları açıklamada, “ Bu sanatı severek, keyif alarak yapıyoruz. Bazen zorlanıyoruz. Öneli olan kolayı değil, zoru başarmaktır. Filografi sanatında çok güzel eserler yapıyoruz. Bu sanat bizleri dinlendiriyor. Yaparken stres atıyoruz.  Sanat öğrenmek çok güzel, Herkese bu sanatı tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştular.

Halk Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı Murat Sağlam ile birlikte kursu ziyaret ettik. Bu sanatın kurs öğretmeni Özlem Aksoy Atalay Hanım uygulamalı olarak bize gösterdi, biz de yapılan esere biraz katkıda bulunduk. Gerçekten insanı yormayan, eğlenceli bir sanat. Herkesin denemesinden yanayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar