Kuzeyses Gazetesi > Beşikdüzü Haber

Beşikdüzü Haber | Vakfıkebir, Görele, Eynesil, Şalpazarı ilçelerinden yayın yapan Trabzon haber sitesi

ADALET MÜLKÜN DEĞİL, DEVLETİN TEMELİDİR!

Rahmetli Ahmet Yener, 1997 yılında yazdığı yazıda bu ibare yanlıştır diyerek, Adalet Bakanlığına yazı yazmıştı.

Yener yazısında şu görüşlere yer vermişti.

Arapça olan adalet ve mülk kelimeleri bugünkü ifadesiyle yanlış okunmuş, anlam kaydırılmıştır. Şöyle ki: Adalet, hakkaniyet değil, eşitliktir. Yani herkesin hakkını vermek değil, haksızda olsa, herkese eşit muamele yapmaktır. Öyle olmasaydı nice zalim hükümdarlar payidar kalabilirler miydi? Herkese aynı kural, işlem uygulanırsa, devlet payidar olur.

Mülk diye yazılan kelime de yanlıştır. Arapça’da mülk ve milk diye iki ayrı kelime var ki, ikisi de aynı yazılır. Okumakla fark anlaşılır.

Mülk, bir kimsenin tasarrufu altındaki şeydir. Yani, mal, bina v.s. gibi eşya.

Milk ise, bir şeyi zorla zapt edip, işgal etmek, demektir. Bugünkü anlamıyla, devlet demektir. Bir kimse devleti zorla ele geçirmiş, egemenliği altına almış , onu teşkilatlandırmış, elinde tutar durumda olma halidir ki, bugün zorla olmasa da, seçimle ele geçirmiş iktidar anlamına gelir. Kısacası “Devlet” demektir.

Yani Adalet mülkün değil milkin temelidir olmalı. Milkin Türkçemizdeki karşılığı da devlet olduğuna göre, bu ibare “ Adalet Devletin Temelidir” şeklinde yazılmalı ve okunmalıdır. Doğrusu da budur. Mahkemelerdeki bu yanlış ibareli levhalar düzeltilmeli demişti.

Adalet Bakanlığı’da rahmetli Ahmet Yener’i haklı bulmuş, mahkemelerdeki levhaların “Adalet Devletin Temelidir” şeklinde düzeltilmesini istemişti.

Bazı mahkemeler bu levhayı düzeltirken, bazı mahkemelerde hala daha “Adalet Mülkün Temelidir” yazısı yer alıyor.

Biz de Kuzeyses Gazetesi olarak bu iki ayrı ibarenin de mahkemelerde kullanılıyor olmasını yanlış buluyoruz. Madem ki, “Adalet Devletin Temelidir” ibaresinin doğruluğunu Adalet Bakanlığı’na kabul ettirmiş, öyleyse her mahkeme bu ibareyi kullanmalı. Kimi mahkemelerde “Adalet Mülkün Temelidir” kimi mahkemelerde “Adalet Devletin Temelidir” ibarelerinin bulunması büyük bir hatadır. Tüm mahkemelerde artık “Adalet Devletin Temelidir” ibaresi yeralmalı. İsteğe bu iş bırakılmamalı diyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gülay Harita Kadastro
Kule Rezidans
Elit Lastik
Naninos Pizza
Hedef Bilgisayar